Fedtsyrer

Fedtsyrer er organiske syrer, der har det fælles, at de består af lange, uforgrenede kæder af kulstofatomer (mellem 4 og 24) med netop én carboxylsyregruppe (-COOH) i den ene ende. Fedtsyre kaldes også for monovalente syrer.

Der findes mange forskellige fedtsyrer, som adskiller sig fra hinanden ved at have kulbrintestrenge af meget forskellig længde. De kan også adskilles efter antallet af dobbeltbindinger mellem kulstofatomerne. De lange, vedhæftede kulbrintestrenge kan være helt mættede, dvs. at de udelukkende indeholder enkeltbindinger. Eller de kan være umættede, hvilket betyder, at de har én eller flere dobbeltbindinger. 

En fedtsyre med mere end én dobbeltbinding kaldes også en flerumættetfedtsyre. De umættede fedtsyrer er meget mere almindelige i naturen end de mættede Fedtstoffer, der er opbygget på grundlag af mættede fedtsyre, er faste ved legemstemperatur. Derimod er de umættede fedtsyrer flydende. Indtagelse af fedtstoffer, baseret på mætte fedtsyrer kan fremkalde åreforkalkning Fedtsyrer kan fremstilles ud fra fedtstoffer ved en såkaldt forsæbning, dvs. kogning af fedtstof med stærk base (typisk kaliumhydroxid eller natriumhydroxid). 

Betegnelsen forsæbning kommer af, at fedtsyrer eller saltene af disse ofte er udmærkede sæber, der stadig bruges i stor udstrækning, f.eks. i form af sæbespåner. Fedtsyrer er nok den ældste kendte form for sæbe, men i dag har man udviklet mange andre stoffer, der også har gode vaskeegenskaber. Du kan købe fedtsyre på Bodyman 
Er du også intereseret i Træningstøj kan du se læse mere om dette ved at klikke ind på linket.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kronisk tennisalbue

Sådan får du en flad mave

Sidestik